VODA I TJELESNA AKTIVNOST

Osobe koje se bave tjelesnom aktivnosti trebaju obratiti posebnu pažnju na odgovarajuću količinu tekućine, osobito kod sportova duljeg trajanja i/ili pri višim temperaturama. Važno je spriječiti nastup žeđi, a tekućinu treba piti prije, za vrijeme i nakon vježbanja kako bi se postigli maksimalni rezultati i spriječila dehidracija.

Dobra hidracija za vrijeme vježbanja omogućuje bolju rehidraciju i oporavak nakon završene aktivnosti.
Prije početka tjelesne aktivnosti (oko 10 minuta) potrebno je popiti oko 2,5 dl tekućine. Za vrijeme aktivnosti, neovisno o tome koliko će dugo trajati, bilo bi poželjno svakih 15-20 minuta popiti 2,5 - 3 dl tekućine. Količina može biti i veća ukoliko je viša temperatura okoline i jači intenzitet vježbanja, ali svakako treba piti prije nastupa osjećaja žeđi. Za vrijeme tjelesne aktivnosti koja traje do 60 minuta može se piti i obična voda.

Ako aktivnost traje duže od 60 minuta poželjno je piti tekućinu obogaćenu elektrolitima (natrij, kalij, magnezij) i s malim količinama ugljikohidrata niskog glikemičkog indeksa koji se može unijeti u organizam putem npr. izotoničkih napitaka (poželjno je provjeriti GI), svježe iscjeđenim voćnim i povrtnim sokovima, juhama i sl. Sol nije potrebno dodavati ako tjelesna aktivnost traje kraće od 4 sata. Ukoliko se osjeća jaka potreba za slanim i izraženo je znojenje pri visokim temperaturama i povećanoj količini vlage u zraku, poželjno je dodati malu količinu soli u napitak.
Za vruće dane i dugotrajne tjelesne aktivnosti kao pri planinarenju ili odlasku na plažu samostalno se kod kuće može pripremiti dobar napitak: u vodu se iscjedi sok naranče, limuna ili grejpa i doda se mrvica soli. Šećer nije potrebno dodavati.

Nakon tjelesne aktivnosti potrebno je osigurati adekvatnu rehidraciju organizma kako bi se omogućio dobar i brz oporavak. Za sve reakcije u tijelu potrebna je voda i ako je nije bilo u dovoljnoj količini one zastaju ili se odvijaju sporije. Nakon aktivnosti potrebno je nadoknaditi i izgubljene elektrolite, prvenstveno kalij, natrij, magnezij, a dobro je uzeti i antioksidanse. U zavisnosti od trajanja aktivnosti može se uzeti i određena količina ugljikohidrata. Tekućinu je potrebno piti polako u pravilnim razmacima kako je organizam ne bi odmah izlučio. Grčevi u mišićima često ukazuje na dehidraciju i nedostatnu količinu elektrolita. 
Unosite dovoljne količine tekućine u organizam osobito pri višim temperaturama zraka i kod bilo kojeg oblika tjelesne aktivnosti. Uvijek si ponesite bočicu s vodom ako idete trčati, voziti bicikl, rolati, planinariti i sl.

MRŠAVLJENJE NA RAČUN TEKUĆINE
Mršavljenje na račun gubitka tekućine ne samo da je neučinkovito već i opasno po zdravlje i stanje cjelokupnog organizma. Mnobrojna sredstva za mršavljenje koja se nude na tržištu djeluju upravo na principu gubitka vode. Razne tablete i diuretski čajevi pomažu u pojačanoj eliminaciji tekućine iz organizma što može biti opasno ako se izgubljena tekućine pravovremeno ne nadoknadi. Sauna hlače, pojasevi za trbuh, „šuškavci“ i slična pomagala izazivaju pojačano znojenje tretiranog dijela tijela što daje prividni gubitak kilograma, a otežava vježbanje i jako opterećuje srce i unutarnje organe.
Zdravo mršaviti znači izgubiti višak potkožnog masnog tkiva, a sačuvati mišićnu masu i zdravlje organizma. Grijanjem i pojačanim znojenjem (osim ako je posljedica tjelesne aktivnosti), ne može se izgubiti višak masnog tkiva. Po toj logici svi bismo mršavili već samim izležavanjem na plaži. Vaga ne bi trebala biti glavni pokazatelj našeg izgleda već odjeća, ogledalo i centimetar.

Uključite zdrav razum, vodite brigu o svom tijelu, dobro ga hidrirajte, pazite što i koliko jedete i pijete i redovito vježbate.


Natalija Špehar, prof. kineziologijeKORIŠTENA LITERATURA