OKSIDANSI, SLOBODNI RADIKALI I ANTIOKSIDANSI

Oksidacijskim procesima podložan je i ljudski organizam. Najpoznatiji oksidacijski procesi su: prerezana jabuka koja potamni na zraku ili hrđa na željezu. Osoba koja udiše zrak, bez povećanog opterećenja, normalno metabolizira oko 95% kisika, a preostalih 5% udahnutog kisika pretvara se u slobodne radikale. Dugotrajne oksidacijske promjene dovode do trajnog oštećenja tkiva. Kod osoba koje su tjelesno aktivne nastaje više slobodnih radikala u usporedbi s tjelesno neaktivnim osobama.

Slobodni radikali su sve čestice s jednim ili više nesparenih slobodnih elektrona u svojim atomima. To su nestabilne čestice koje imaju stalnu potrebu za nadoknadom elektrona iz okolnih atoma, a da bi to ostvarili potiču niz lančanih reakcija u organizmu. Slobodni radikali mogu biti vrlo male čestice (atom kisika, željeza, ugljika) ili veće molekule (proteini, ugljikohidrati, masti). Kad se u tijelu nakupe veće količine slobodnih radikala zdravlje je u opasnosti i može doći do različitih poremećaja i bolesti.


Antioksidansi su tvari koje štite organizam od oksidacije. Veliki broj antioksidativnih spojeva nalazi se u organizmu i nazivaju se endogeni. Antikoksidansi se unose i putem hrane, a najpoznatiji prirodni i snažni antioksidansi nalaze se u:
- biljkama i služe im da ih zaštite od osidacijskih oštećenja. Oni voću, povrću, žitaricama i mahunarkama daju boju i okus – keretenoidi (narančasto, crveno i zeleno voće i povrće), alfa-karoten (mrkva, bundeva), beta-karoten (marelice, mango, breskve, špinat, brokula), flavonoidi (pomažu onima koji jedu puno masne hrane i spriječava kvarenje zubnog mesa), fitonutrienti (sojino zrno, mahunarke), proantocijanoidi i antocijanidi (čuvaju krvne žile, djeluju na čvrstoću kostiju, tetiva i ligamenata, a nalaze se u košticama grožđa i borovoj kori).
- vitaminima – A, C, E
- mineralima – selen i cink.
 
Antioksidansi imaju bolje djelovanje ako su prisutni u uravnoteženim omjerima u hrani ili dodacima prehrani.


Natalija Špehar, prof. kineziologijeKORIŠTENA LITERATURA