MINERALI


Minerali (elektroliti), sudjeluju u kontroli ravnoteže tekućina u tkivima, mišićnoj kontrakciji, funkcioniranju živaca, izlučivanju enzima kao i stvaranju krvnih zrnaca. Oni su anorganske tvari koje sačinjavaju 4-5% ljudskog organizma. Nalaze se u tkivu, tjelesnoj tekućini, krvi, enzimima, hormonima, hemoglobulinu i mozgu.

Za razliku od vitamina, imaju i ulogu izgradnje npr. kosti, zubi. Minerali djeluju poput posrednika koji pokreću enzime na rad. Kad ih ne bi bilo, neke kemijske reakcije ne bi niti počele.

Svakodnevno se gube iz organizma znojenjem i probavom pa ih je potrebno redovito nadoknađivati jer ih ljudski organizam ne može sintetizirati. Manjak minerala pojavljuje se zbog loše prehrane, povećane tjelesne aktivnosti i stresa. Potrebna je optimalna ravnoteža svih minerala u organizmu jer nedostatna količina jednog, dovodi do neuravnoteženosti minerala koji su međusobno povezani. Pomažu i da se vitamini pravilno iskoriste.


Obzirom na potrebnu količinu nazivaju se:
Makroelementima - oni koji su potrebni u razmjerno velikoj količini: natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij
Mikroelementima (oligoelementi) -oni koji su potrebni u malim količinama: željezo, jod, cink, bakar, mangan, fluor, krom, selen, kobalt, molibden


Natalija Špehar, prof. kineziologijeKORIŠTENA LITERATURA