STEP AEROBIKA


Step aerobics nastao je 1986. godine u Atlanti, Georgia, osmislila ga je Gin Miller i već 1989. posredstvom Reebok-a prezentirala široj javnosti. Program je u vrlo kratkom vremenu postao jedan od najpopularnijih programa koji ni danas nije izgubio ništa od svoje zanimljivosti. 

U ovom programu koriste se određeni, tipični koraci i kombinacije koje svaki sat čine zanimljivim i dobrim treningom bez obzira na složenost koreografije koja može biti od izuzeno jednostavne do jako komplicirane.

Step trening jedan je od Lo-impact programa koji može biti visokog intenziteta. Istraživanja su pokazala da se penjanje na step platformu visine 25 cm pri brzini glazbe od 120 bpm s biomehaničkog stanovišta može usporediti s hodanjem od 4.82 km/h što znači da relativno nježno djeluje na lokomotorni sustav. S fiziološkog stanovišta pak prednosti na krvožilni i plućni sustav mogu se usporediti s trčanjem od 11.26 km/h što je za prosječnu populaciju izuzetno visoki intenzitet treninga.

PREDNOSTI STEP TRENINGA
- Istovremeno mogu trenirati ljudi različitog spola, dobi, nivoa treniranosti budući da se visina platforme može podešavati u tri nivoa: 15, 20, 25 cm.
- Trening se također može izvoditi i na podu na zamišljenom stepu
- Moguće je istovremeni utjecaj na poboljšanje snage i izdržljivosti
- Zbog biomehaničkih prednosti smanjen je rizik od ozljeđivanja
- Step platformu moguće je koristiti i u ostalim programima, npr: Aero Mix, Intervalni i Cirkularni trening, Stretching, New Body, Body Sculpt, Total Body Conditioning i sl.
- Step trening djeluje na: poboljšanje efikasnosti krvožilnog i plućnog sustava, poboljšanje sveukupne konstitucije i kompozicije tijela, povećanje pokretljivosti, jačanje muskulature, kostiju, tetiva i ligamenata, ubrzavanje metabolizma.

TEHNIKA KRETANJA I DRŽANJE TIJELA
- Stopalo se uvijek dovodi mekano na podlogu i postavlja u sredinu step platforme pazeći da NE "visi" preko ruba stepa
- Dobro je redovito imati i vizualni kontakt sa stepom
- Kod power step treninga dozvoljen je naskok, skok, poskok i trčanje NA step, ali NE sa stepa. Sa stepa uvijek silazimo mirno
- Pri silaženju sa stepa ostajemo relativno blizu kako bi prevenirali mogućnost ozljeđivanja Ahilove tetive
- Važno je spriječiti hiperekstenziju (maksimalno opružanje) u zglobovima, a posebnu pažnju treba posvetiti koljenom i skočnom zglobu
- Pokrete rukama uključujemo u rad tek kad dobro savladamo pokrete nogama
- Paziti na pravilno držanje tijela i pravilno izvođenje pokreta osobito ako u trening uključimo i dodatno vanjsko opterećenje poput ručnih i nožnih utega
- Koljeni zglob ne smije biti nikad pod kutem manjim od 90°
- Kod izvođenja pojedinih koraka, npr. lunges i repeaters, zbog brzine izvođenja, na pod spuštamo samo prednji dio stopala. Spuštanjem cijelog stopala na pod riskiramo povredu Ahilove tetive

POWER STEP - step koji uključuje poskoke, naskoke i skokove
Preporuča se samo napredenim, dobro treniranim vježbačima koji već imaju iskustva ba stepu i imaju dobru tehniku. Budući da je tempo glazbe nešto brži, a pokreti su eksplozivni i zahtjevaju visoki stupanj snage i izdržljivosti, opasnost od ozljeđivanja je veća što i voditelj i vježbači moraju imati na umu. Korist je veća gledano s fiziološkog stanovišta, ali i napor za lokomotorni sustav te treba dobro procjeniti prednosti i nedostatke s obzirom na mogućnosti grupe i/ili pojedinca. Kod heterogenih grupa važno je uvijek pružiti neku od zamjenskih, lakših opcija koju svi mogu izvesti.


Natalija Špehar, prof. kineziologije