SLUŠAJTE INSTRUKTORA - PRILAGODITE TRENING SVOJIM SPOSOBNOSTIMA


Grupni fitness programi vrlo su prihvatljivi, upravo zato jer se u određenom vremenu (najčešće 60 minuta), odvježba ciljani trening pod stručnim vodstvom. Provode se redovito, planski, zabavni su i raznoliki. U svim centrima, voditelji i stručno osoblje trude se preporučiti odgovarajući program svakoj pojedinoj osobi.

Međutim, nedostatak slobodnog vremena potiče vježbače da se ponekad uključe i u grupe koje nisu najprimjerenije njihovim psihofizičkim sposobnostima i znanju što pred voditelja, ali i cijelu grupu vježbača postavlja dodatne zahtjeve. Ipak, uz malo dobre volje i osobno zalaganje određeni elementi treninga mogu se prilagoditi svakom pojedinom vježbaču.

Treba znati da je bez obzira na stručnost instruktora i angažman koji ima na satu, gotovo nemoguće zadovoljiti svakog vježbača izborom vježbi, koreografijom, odabirom glazbe ili doziranjem opterećenja. U bilo kom programu najvažnije je da svaki vježbač počne sat s pozitivnim stavom uz osobno zalaganje.

Voditelji nisu čarobnjaci koji mogu mahnuti čarobnim štapićem i napraviti da je sve savršeno za sve ljude u grupi, ali se trude da svatko postigne iz svakog pojedinog treninga maksimalan učinak. Iz tog razloga, naučite koristiti opcije na koje vas voditelj stalno upozorava kako biste od svakog treninga imali najveću korist za vas osobno.

Opcije na koje voditelji upozoravaju najčešće se odnose na:
- Intenzitet opterećenja
- Složenost koreografije
- Izbor vježbi

Želite li vježbati višim ili nižim intenzitetom od zadanog trebate znati što određuje intenzitet opterećenja:
- Impact - nije svejedno da li koristite Lo, Mid ili Hi impact korake
- Kolika masa tijela je u pokretu - velika je razlika da li nogu podižete visoko ili nisko, da li radite minimalne ili maksimalne kretnje
- Dodavanje okreta i kretanje kroz prostor povećavaju intenzitet. Ako vam je teško, radite sitne korake.
- Kojom brzinom se tijelo pokreće - ovisi o brzini glazbe koja diktira tempo izvođenja, ali ponekad možete raditi i u svom tempu (bržem ili sporijem) pod uvjetom da time ne remetite cjelokupni ritam sata
- Koliki otpor mišići moraju savladati - nije isto da li vježbate s bučicama od 0.5 ili 1,5 kg, da li koristite gume koje pružaju manji ili veći otpor i sl.
- Koliki broj ponavljanja treba izvesti i da li možete napraviti više ili manje od zadanog

Složenost koreografije ponekad je velika prepreka za uključenje u neki od programa.
Slušajte voditelja i zadržite se na onom nivou složenosti pri kojem još uvijek osjećate zadovoljstvo. Komplicirane koreografije zahtjevaju veliki psihički angažman što se kod početnika ili osoba koje ne vole koreografije odražava smanjenjem intenziteta. Da bi se postigli efekti treninga, važno je maksimalno odvježbati ono što se može pravilno izvesti.

Izbor vježbi - najlakše je izvesti lakšu/jednostavniju, odnosno težu/kompliciraniju vježbu za pojedinu mišićnu skupinu. Sve ovisi o vašem zdravstvenom stanju i/ili stanju treniranosti. Nema smisla raditi vježbe poslije kojih vas bole koljena (npr. iskorake) ako se mogu raditi vježbe za iste mišićne skupine bez opterećenja na koljeno. Važno je zamoliti voditelja za zamjensku vježbu i svakako naglasiti da imate nekih zdravstvenih problema. Ako ste u slabijoj formi i počnete vježbati u grupi koja se već "zalaufala" ili je intenzitet rada viši, nemojte odustati. Odaberite lakše vježbe koje možete pravilno izvesti i primjetiti ćete kako postepeno napredujete i povećavate broj ponavljanja, ali i izvodite teže vježbe.

Zapamtite! Bez obzira na naziv programa najvažnije je KAKO se i KOLIKO vježba.


Natalija Špehar, prof. kineziologije