VRSTE PILATES TRENINGA


Tijekom godina Pilates vježbe dobile su mnogo različitih oblika. Neki su stilovi poprimili terapeutski pristup, sličniji korektivnoj gimnastici gdje se vježbe izvode sporije i preciznije. Drugi su stilovi dinamičniji i više potiču ritam i pokret, te omogućuju i lakše aerobno opterećenje. U nekim programima pilatesa koriste se raznovrsni rekviziti ili pak posebno dizajnirane sprave, a u nekima se samo savladava otpor koji pruža vlastito tijelo i gravitacija.

Sve vježbe možda neće odgovarati upravo vama i potpuno je u redu da takve vježbe preskočite. Niti jedna vježba ne smije uzrokovati bol i nelagodu. Možda samo krivo izvodite pokret i još niste do kraja savladali tehniku izvođenja, a možda određena vježba ne odgovara vašem tijelu. Porazgovarajte sa svojim instruktorom o tome i ne forsirajte preko svojih mogućnosti!


Vježbe na prostirci (Mat-work) osmišljene su da odgovaraju osobama različite razine znanja i tjelesne kondicije. Podijeljene u nekoliko težinskih stupnjeva, omogućavaju postepen "ulazak" u svijet Pilates vježbi.
Cilj je postepeno usavršavanje određenog programa vježbi do stupnja u kojem se mogu dodati nove vježbe ili otežane varijante već prije naučenih vježbi. Važno je ne forsirati već pratiti svoj osobni napredak pazeći pri tom da se cijelo vrijeme zadržava kontrola pravilnog izvođenja.
Pilates tehnike podrazumijevaju i korištenje raznih rekvizita: velike medicinske lopte, male soft lopte, palice, trake, pilates obruč, bučice... što sat vježbanja može učiniti interesantnijim, učinkovitijim i svrsishodnijim.

Vježbanje na Pilates spravama
U Pilatesu se primjenjuju i posebno dizajnirane sprave od kojih se najviše koristi Reformer, sprava s oprugama i kliznom plohom. Smišljen je za individualnu uporabu uz instruktora u Pilates studiju, ali i za sigurno izvođenje Pilates vježbi kod kuće. Reformer omogućuje dodatno opterećenje na mišiće, te pridonosi boljoj tehničkoj izvedbi i optimalnoj mišićnoj iskoristivosti tijekom vježbanja. Njegova je primjena jednako važna u sportu, rekreaciji i rehabilitaciji. Odlična je nadopuna aerobnim i anaerobnim spravama u wellness i fitness centrima.


Natalija Špehar, prof. kineziologije