PRINCIPI PILATES TRENINGAKoncentracija
Biti ovdje i sad - to su najbitnije pretpostavke za uspješan trening.
Iako je to važno kod svake tjelesne aktivnosti kod Pilates treninga to je jedna od najbitnijih pretpostavki. Pozicije mnogih vježbi su u samome početku toliko zahtijevne da zapravo bez koncentracije ne mogu biti izvedene. Pilates je namjerno izabirao takve vježbe jer je uvijek htio 100% koncentracije svojih polaznika. Što je koncentracija veća, to je vježba efektivnija i djelotvornija.


Kontrola
Ne bez razloga Pilates prvobitno naziva svoju metodu "umjetnost kontrole". Pilatesova misao vodilja je bila da svaku vježbu treba savladati svjesno i s voljom, a ne nekontrolirano biti savladan vježbom. Neke Pilatesove vježbe nam se prema najnovijim saznanjima čine krivima i nefiziološkima. Izvodimo li vježbe pod kontrolom i u trenutku visoke koncentracije, izbjeći ćemo povrede i doći do pozitivnih rezultata.

Centar
Na prvi dojam nam se čini da se vježbe izvode iz snage mišića ruku i nogu. Međutim bez snage iz centra (trbuh, donji dio leđa, stražnjica i zdjelica), kojeg Pilates naziva "powerhouse", ne bi bilo moguće pokrete držati pod kontrolom, precizirati ih, držati u određenoj poziciji i kontrolirati ih.

Tijek kretnji
Na očigled vidljiva jednostavnost pokreta povezana je sa savršenim tijekom kretnji. Pritom je on potpun kad se zna kada i s koliko energije, u kojoj brzini, kojim mišićima i u kojem smjeru nas vodi vježba. Zato je potrebno puno vježbanja i sakupljanje iskustva. Cilj Pilatesa je da svaka vježba bude izvediva u svom perfektnom tijeku. "Svaka kretnja mora biti toliko tečna i dražesna kao riba u vodi ili kao valcer".

Točnost (preciznost)
Pilatesu je bila važna korektnost izvedbe vježbi, a ne broj ponavljanja. Zbog toga je važno obratiti pažnju na svaki detalj i ne izostaviti neki dio vježbe. Koncentracija leži u preciznosti i potpunosti pokreta.

Disanje
Astma je Pilatesu otežavala disanje i to bio jedan od osnovnih razloga zbog kojeg je posebnu pažnju posvećivao disanju. Kroz duboko i potpuno udisanje i izdisanje izlazi u potpunosti "potrošeni zrak" van, a novim udisajem tijelo se snabdjeva s dovoljnom količinom kisika. Na taj način je kompletan sustav pojačan s dodatnom energijom. Kontrolirano disanje povećava i koncentraciju pokreta, a tako i njihovo djelovanje. Osim toga, kroz svjesno disanje smanjuje se stres i "smiruje" tijelo i duh


Natalija Špehar, prof. kineziologijeLITERATURA:
Siler, B. (2003). Pilates tijelo. Zagreb. Makronova edicija.