PILATESOVA METODA VJEŽBANJA


Joseph Hubertus Pilates rođen je 1880. godine u blizini Duesseldorfa. U djetinjstvu je obolio od astme i rahitisa, pa se od  tog doba bavio mišlju kako bi ojačao svoje oslabljeno tijelo. Pilates se interesirao za sve što je vezano uz trening i rehabilitaciju. Svoj program je ispočetka nazvao "umjetnost kontrole", a kasnije ga preimenovao u "Contrology".
Najvažnija misao vodilja bila mu je da snagom duha kontrolira tijelo i njegove pokrete. Jedan je od prvih "zapadnjaka" koji prepoznaja važnost misaono-mišićne komunikacije. "U idealnom slučaju naši mišići pokoravaju se našoj volji jer nam razum nalaže da nad našom voljom ne dominiraju refleksi naših mišića."
Godine 1926. Joseph Pilates odlazi u SAD i tamo otvara svoj prvi studio. Njegov program ubrzo postaje obveza za svakog plesača i glumca, ali tek 70 godina kasnije, Pilatesov program postaje veliki fitness trend u SAD-u, a ubrzo zatim i u Europi.

Filozofija
Joseph Pilates je bio prilično uvjeren u tezu da je čovjek onoliko star koliko je njegova kralješnica opipljiva. Čovjek star 30 godina koji je krut i "nepokretljiv" djeluje star, a onaj star 60 godina koji je "pokretljiv" i jak, djeluje mlad. Pilates je u svom programu vježbanja kombinirao vježbe snage i istezanja čime se postiže optimalna tjelesna uravnoteženost i učvršćuju najdublji mišićni slojevi koji su najodgovornija potpora koštano-zglobnih struktura. Vježbe su koncentrirane oko centra tijela kojeg naziva powerhouse, s čine ga mišići donjeg dijela trbuha, zdjelice i stražnjice. Iako ruke i noge sudjeluju u kretnjama, proces svake vježbe započinje iz centra i teče prema ekstremitetima. Slično kao kod profesionalnih plesača, pokreti postaju "podmazaniji i jednostavniji", snažni, ali ipak elegantni i graciozni.
Pilates je bio mišljenja da svaka vježba mora biti prirodna, kao što su i sve ostale aktivnosti čovjeka u svakodnevnom životu. Njegova filozofija vježbi je okrenuta prema tijelu kao cjelini. Na taj način vježbe su namjenjene cijelom tijelu, a ne samo određenom mišiću ili mišićnoj skupini.

Cilj Pilatesove metode
Sve Pilates vježbe su tečne. Cilj Pilates metode je usavršiti tijek vježbi, s vremenom povećavati dinamiku, a pri tome štedjeti na snazi mišića. "Nemojte utrošiti 10 kg snage za vježbu za koju je potrebno 5 kg, a da pritom izgubite kontrolu!" Najznačajnija obilježja Pilates metode su kontrola pokreta i koncentracija. U središtu pažnje stoji preciznost izvedbe svake pojedine vježbe, tečnost vježbi i svjesno disanje.
Pilates metoda je naobrazba o tijelu, svjesnosti svoga tijela i namjenjena je treniranju mišića koji se nalaze u unutrašnjosti - dubini tijela. Pilatesova metoda vježbanja poboljšava držanje tijela, isteže mišiće, pokreti postaju finiji i odlučniji. To je metoda koja nas upoznaje ne samo s našim tijelom već i duhom. Sastoji se od 34 osnovne i više od 500 drugih različitih vježbi.

Natalija Špehar, prof. kineziologijeLITERATURA:
Siler, B. (2003). Pilates tijelo. Zagreb. Makronova edicija.