PODJELA I NAZIVI GRUPNIH FITNESS PROGRAMA


Raznolikost naziva grupnih fitness programa ponekad može zbuniti vježbače, ali ime programa privlači ljude koji uvijek žele probati nešto novo i drugačije.

Nazivi programa i u Hrvatskoj najčešće su na engleskom, internacionalnom jeziku aerobike, te je njihova upotreba s ekonomskog i marketinškog stajališta potpuno opravdana.

Ljude više privlače programi za koje su čuli ili čitali o njima u časopisima ili na intenetu, te se i vlasnici aerobics, fitness i wellness centara prilagođavaju zahtjevima tržišta.

Koji program ćete vi odabrati ovisi prvenstveno o vašim afinitetima, zdravstvenom statusu, stanju treniranosti, vježbačkom iskustvu, slobodnom vremenu, voditelju, centru koji odaberete....

Grupni fitness programi često dobiju naziv obzirom na neke od sljedećih karakteristika:
- vrsta glazbe koja se koristi na satu (latino, haus, jazz, afro...), a sukladno s tim i stil i vrsta kretnih struktura
- intenzitet vježbanja (lo, mid-energy, hi-lo...)
- rekvizit koji se primarno koristi na satu (step, slide, fit ball...)
- djelovanje koje se postiže korištenjem određenih programa (fat burning, new body, stretch & relax...)
- okruženje u kojem se program provodi (aqua aerobic, power walking...)
- specifični zahtjevi grupe (fit kids, senior aerobics...)

Osnovni aerobni programi - Hi-Lo, Lo, Enegy Lo, Mid, Step, New Body samo su osnova iz kojih su nastali mnogi slični programi različitih naziva. Često se u fitness i aerobics centrima pod različitim nazivima kriju isti programi ili obrnuto. Zato se, prije početka vježbanja raspitajte što se točno krije iza nekog naziva.

Plesni programi - Dance aerobics, MTV, Latino aerobics, Zumba samo su neki od programa u kojima su osnova plesni koraci. Koreografirano, zabavno, veselo.

Workout programi - podrazumijevaju skupinu tzv. resistance training (treninga s opterećenjem). Vrlo su traženi, a svoju popularnost mogu zahvaliti sljedećim prednostima: zajedno mogu vježbati osobe različite dobi, spola, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, znanja i mogućnosti budući se tempo i intenzitet rada mogu individualno prilagoditi. Istovremeno se djeluje na poboljšanje izdržljivosti i repetitivne snage svih mišićnih skupina, koreografije ili ne postoje ili su izuzetno jednostavne, a rizik od povrede je mali. Koriste se različiti rekviziti: ručni i nožni utezi, pump setovi, gume, trake, pilates obruči, lopte, step platforma i sl. najčešće se nazivaju: Body Toning, Body Sculpt, Pump, Rep Reebok, Conditioning, Body Shape, Floor Aerobics i sl.

Floor programi - programi koji se u velikoj mjeri provode prvenstveno na podu. Različiti programi koji prvenstveno djeluju na jačanje i oblikovanje mišića trupa (leđni i trbušni mišića) i nogu i fleksibilnost koštano-zglobnih struktura. Mogu se vježbati pod raličitim nazivima: BTLS - Bedra-Trbuh-Leđa-Stražnjica, Korektivna gimnastika, TNS - Trbug-Noge-Stražnjica; Callanetics i sl.

Borilačke varijante - programi temeljeni na kretnim strukturama iz borilačkih vještina. Raznovrsne simulacije udaraca rukama (direct, cross punch, uppercat, kroše, speed bag) i nogama (kicks - niski, visoki, prednji, stražnji, bočni, kružni), blokade, eskivaže, čučnjevi, iskoraci, trčanje, skip i jumping jacks uobličeni u sustav formalnih vježbi osnova su niza borilačkih varijanti aerobnih programa. Zbog svojih specifičnih koraka dobro djeluje na poboljšanje ravnoteže, fleksibilnosti i koordinacije.

Indoor Cycling/Spinning - Grupni trening varijabilnog opterećenja na stacionarnim biciklima posebne konstrukcije koji omogućuje izuzetno visoki intenzitet rada. Program se cijelo vrijeme provodi uz vodstvo instruktora, a u svijetu je izuzetno popularan program oblikovan za razvoj aerobne i mišićne izdržljivosti.

Aqua Aerobics - u osnovi je Non impact program, a pravilnim izborom vježbi i korištenjem prednosti vode kao medija, može se postići izuzetno visoki intenzitet rada. Vježbanje u vodi pogodno je za sve dobne skupine, a posebno stariju populaciju zbog potrebe da se maksimalno zaštite zglobovi i kralježnica. Osim ugodne masaže kao usputnog učinka, osnažuje se krvotok i cjelokupna muskulatura. Zbog svoje popularnosti (na žalost ne i u Hrvatskoj, ali prvenstveno zbog nedostatka adekvatnih bazena), fitness industrija promovirala je i posebnu opremu kao i rekvizite pogodne za korištenje u vodi. Nastala je posebna obuća, ručni i nožni utezi pa čak i step te je nastao program pod nazivom Aquatic Bench Stepping.

Power Walking - trening brzog hodanja na otvorenom prostoru, sa ili bez malih ručnih utega, koristi konfiguraciju terena kao osnovu za oblikovanje opterećenja. U osnovi se program bazira na različitim brzinama hodanja, ali nisu isključeni koraci i kretnje poznate iz aerobike i ostalih kinezioloških aktivnosti. U program se mogu integrirati vježbe snage, istezanja i disanja što ovaj program čini cjelovitim za razvoj aerobne i mišićne izdržljivosti.

Nordic Walking - program nastao u Nordijskim zemljama kao zamjena za skijaško trčanje u vrijeme kad nema snjega. Prvi put je prezentiran u Finskoj 1997. i od tad stječe sve više poklonika u cijelom svijetu. Zbog korištenja specijalno izrađenih štapova u većoj mjeri zapošljava i mišiće gornjeg dijela tijela i trupa, a s druge strane smanjuje opterećenje na donje ektremitete i kralježnicu što ga čini izuzetno prihvatljivim programom za sve dobne skupine različitih antropoloških karakteristika. Upotreba štapova povećava ukupan intenzitet treninga što obično hodanje pretvara u izuzetno koristan trening varijabilnog opterećenja.

Fit Kids - programi uvjetovan dječjim potrebama s velikim naglaskom na metode poučavanja i maštovitu upotrebu rekvizita. Posebno snimljena i odabrana glazba bliska djeci dodatno motivira i čini programe aerobike zabavnim i vrlo prihvatljivim tom uzrastu.

Aero Teens - programi namjenjeni teenagerima trebaju biti motivirajući i osmišljeni u skladu s njihovim rastom i razvojem uz korištenje glazbe primjerene njihovom glazbenom ukusu. Razvoj koordinacije, osjećaja za ritam, aerobne izdržljivosti i vježbe snage za mišiće trupa trebale bi biti primarni cilj treninga.

Pregnency Fitness / Fit mama/Mama & beba - pre i post natalno vježbanje prilagođeno fiziološkim promjenama stanja (hormonalnim, krvožilnim, dišnim, metaboličkim, endokrinim i anatomskim) u svrhu održanja dobre kondicije, samopouzdanja i bržeg oporavka nakon poroda uz isključivu upotrebu Non i Lo Impact kretnji nižeg i srednjeg intenziteta vježbanja.

Senior Aerobics / 60+ /Senior Fit - kombinirani treninzi za sve komponente održavanja zdravlja: izdržljivosti, snage, gibljivosti i ravnoteže namjenjeni osobama treće životne dobi. Iako svatko stari različitim načinom i tempom, svi pozitivno reagiraju na redovito, primjereno vježbanje. Koriste se Non i Lo Impact kretnje, intenzitet vježbanja prilagođen je godinama, a često se koriste raznovrsni rekviziti među kojima se često nalaze palice, stolice ili velike lopte.

Sport Conditioning - programi namjenjeni sportašima kao dopunski trening bilo u vrijeme pripremnog, natjecateljskog ili prijelaznog perioda. Populacija koja bi se mogla nazvati iznadprosječnom po psihofizičkim sposobnostima i potrebama zahtjeva i specifičan, njima prilagođen program. Veći rekreacijski centri ili kreativni voditelji aerobike mogu organizirati programe adaptirane prema njihovim željama i potrebama.

Pilates - program koji uključuje korištenje muskulature cijelog tijela kombiniranim vježbama jačanja i istezanja. Djeluje na pravilno držanje i pogodan je za osobe s bolovima u leđima. Poboljšava tonus mišića i istovremeno povećava fleksibilnost svih koštano zglobnih struktura. Vježbe se izvode mirno, uz potpunu kontrolu pokreta. Broj ponavljanja je relativno mali, glazba je smirujuća i služi kao glazbena kulisa, a tempo izvođenja vježbe može se individualno prilagoditi što ovaj program čini izuzetno prihvatljivim velikom broju vježbača.

Stretch & Relax programi - skupina programa namijenjena opuštanju i relaksaciji. U svojoj osnovi nemaju aerobnu komponentu, ali su sastavni dio svakog malo većeg fitness centra. Funkcioniraju kao samostalni programi, ali maštoviti voditelj neke od vježbi iz ovih programa može lako ukomponirati u redovite programe aerobike.

Body & Mind programi - trend pokrenut holističkičkim pristupom zdravlju i potrebom za tehnikama relaksacije. Yoga, Thai Chi, Do-In, Tensegrity, Tibetanske vježbe pomlađivanja... sve do programa koji uključuju meditativne komponente, upotrebu vitalne energije (ch'i, ki, prana) i sl.


Natalija Špehar, prof. kineziologijeLITERATURA:
Natalija Špehar, Đurđa Podvorac (2001). Metodika sportske rekreacije - aerobika, Priručnik za obrazovanje voditelja sportske rekreacije (103-128), Zagreb, Hrvatski savez sportske rekreacije "Sport za sve" i Hrvatski olimpijski odbor - Obrazovni centar.
Brajša, P. (1994). Pedagoška komunikologija. Zagreb, Školske novine