INTERVALNI NAČIN VJEŽBANJA - VIŠA ENERGETSKA POTROŠNJA


Do nedavno se smatralo da se potkožno masno tkivo najbolje troši aerobnim treningom umjerenog intenziteta (klasičan aerobni trening) što opovrgavaju nova znanstvena saznanja koja upućuju na vrijednost i važnost intervalnog treninga.

Intervalna metoda vježbanja podrazumijeva rad u kojem se izmjenjuju intervali višeg do visokog intenziteta opterećenja s periodima oporavka nižeg do umjerenog intenziteta što omogućuje dovođenje vježbača u zonu višeg radnog opterećenja. Iako se u trenažnom procesu sportaša koristi već dugi niz godina, u grupnim fitness programima ova metoda postala je izuzetno popularna tek nedavno upravo zbog svoje učinkovitosti i jednostavnosti.

Najpoznatiji nazivi takvih programa su: H.I.I.T - High Intesity Interval Trening (Intervalni trening visokog inteziteta); TABATA - metoda intervalnog treninga točno određenih vremenskih intervala rada i odmora; CROSSFIT – Trening u kojem se istovremeno utječe na izdržljivost i snagu i slično.

Visoko intenzivan trening moguće je odraditi jedino intervalnom metodom rada jer vježbanje visokim intenzitetom nije moguće održati dulje vrijeme. Intervalni trening doprinosi povećanoj oksidaciji masti i većoj energetskoj potrošnji u usporedbi s vježbanjem kontinuiranom metodom što rezultira lijepše oblikovanim tijelom s manje masnog tkiva. Ovakav način vježbanja omogućuje obavljanje većeg rada u istom vremenu, a budući je energetsko opterećenje izuzetno visoko, preporuča se odabir jednostavnih i poznatih vježbi što je naročito pogodno za sve koji ne vole koreografije.

Ovakav način vježbanja oduševit će vas svojom dinamikom i raznovrsnim izborom vježbi. Iako se vježba u grupi u kojoj zajednički vježbaju osobe različitih funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, različitog spola i dobi, izuzetno je važno zadovoljiti princip individualizacije koji podrazumjeva optimalno, prilagođeno i sigurno vježbanje upravo za svakog pojedinog vježbača. Važno je omogućiti nekoliko varijanti jedne vježbe kako bi svatko mogao iskoristiti svoje maksimalne kapacitete slijedeći osnovne upute voditelja.

Optimalan intenzitet postiže se primjerenim odabirom:
- vježbe - počučanj ili počučanj-skok; sklek ili sklek na potkoljenicama....
- impacta koji definira u kolikoj mjeri se odrazimo od podloge - brzo hodanje ili trčanje
- frekvencije pokreta - 15 ili 25 ponavljanja u određenom vremenu
- opterećenja - teži uteg, jača guma, teža vježba...

Intervalne metode vježbanja mogu se primjeniti u bilo kojem grupnom fitness programu što ovisi o stručnosti, znanju i maštovitosti instruktora. Doziranje intenziteta i ukupnog volumena opterećenja prvenstveno ovisi o stanju treniranosti i zdravstvenom statusu što je osnovna prednost ovakvog načina vježbanja.
Svatko odabire način izvođenja vježbe prema svojim mogućnostima i pomiče svoje osobne granice!


Natalija Špehar, prof. kineziologije